Den sommerlige smag af Søhøjlandet

Langs grusvejen ind til Johannesminde Gårdbutik fræser smågrisene af sted i grisegalop mellem markens grisehuse, og synet kan få enhver til at trække på smilebåndet.

Johannesminde med økologisk landbrug og butik ligger lige uden for den idylliske landsby Boes ved Ry, og ofte vil kunderne blive budt velkommen af stedets venlige indehaver, Tina Thybo. Hun er parat til at fortælle om Johannesmindes syn på økologi, kvalitet og dyrevelfærd. Og så er der naturligvis masser af gode øko- sager at købe med hjem.

Johannesminde er blot én ud af en stribe fine gårdbutikker i Skanderborg kommune. Uanset om I er på jagt efter kød, grønt eller lokale specialiteter, kan I hitte det inden for en radius af få kilometer.

Ikke langt fra Johannesminde – ved Øm Kloster – ligger f.eks. Det lille Gartneri, hvor man kan købe planter i drivhuset og smage på butikkens helt egen chili-lakrids (!!!), og omme på den anden side af Mossø, kan man stikke næsen ind i Sofi’s Gårdbutik, hvor der tit er kaffe på kanden. Mellem Galten og Låsby er Ny Pilegård et godt bud på en gårdbutik med bl.a. pølser på programmet.

I Torvehallen i Sdr. Vissing samler og sælger Inge Kunz friske råvarer og lokale specialiteter fra en stribe leverandører, og her kan man sågar bo på B & B, hvis man er på tur. Også på Stationstorvet i Ry, falbydes de herligste sager fra lokale producenter. Markedet holdes lørdag fra 10-14.

Langs de snoede veje i Søhøjlandet er der også masser af små boder med sommer-bær, sprøde grøntsager, marmelader og frisklagte æg, og når man køber de lokale varer, får man som regel en rigtig god smag i munden.

Find flere gårdbutikker på www.visitskanderborg.dk
Af Marianne Purup
Klumme til Uge-Bladet – Sommer i søhøjlandet 2016