Et kloster i nye klæder, europæiske perspektiver og demokrati på dagsordenen

Kulturhovedstaden 2017 føjer en masse spændende arrangementer til event-kalenderen

Events og arrangementer i massevis er et af ”adelsmærkerne” for Skanderborg Kommune. Og i 2017 kan vi glæde os til mere SmukFest, flere Sløngeldage, mere Ry Outdoor og Himmelhop på Himmelbjerget plus alle de andre velkendte begivenheder. Læg så hertil, at Kulturhovedstaden 2017 i Århus har inspireret til masser af nye ”happenings”, og det er helt åbenlyst, at der virkelig bliver gang i den til næste år.

Allerede i januar samles flere hundrede skolebørn på Fælleden for at være med til den store regions-omspændende børneåbning ”Ønskelandet”, og i april kan vi trille ud på en helt ny kultur-cykelrute, som bl.a. går igennem vores kommune.

I maj inviterer eSCAPE – alias Museum Skanderborg, Skanderborg Kommune/Kunstråd Skanderborg og VisitSkanderborg – til et helt forunderlig event på Øm Kloster. eSCAPE handler om at kombinere kunst, arkæologi, fortid og nutid, og på den sidste lørdag i maj vil den franske installationskunstner Olivier Grossetête få klostret til at genopstå. Helt konkret opbygger han (sammen med frivillige) en af klostrets majestætiske gavle i pap og gaffa. 17,5 meter vil den rejse sig mod himlen – for derefter at lade den falde igen.

”Verden for dine fødder” hedder et projekt, som med afsæt i den danske folkekultur og det danske demokrati og med inspiration fra andalusisk flamencokultur skaber usædvanlige møder med musik, teater og folkefester. Både i Ry, Rønde, Ringkøbing, Tarm og på Samsø. Folkene bag projektet kommer fra Flamenco-teateret i Ry og på hjemmebanen kan vi bl.a. opleve ”Verden for dine Fødder”, når de sammen med Hotel Democracy (Ry Højskole, VisitSkanderborg og Museum Skanderborg) holder Grundlovsmøde på Himmelbjerget 5. juni.

Det er også et samarbejde mellem Hotel Democracy og ”Verden for dine fødder”, der står bag verdens første pop-up-højskole på Himmelbjerget senere i juni. Her er demokratiet igen på dagsordenen.

Og listen af kulturelle godbidder fortsætter med Music Unites Europe i regi af Sølund Festival, en interaktiv kunstinstallation med titlen Violette Visioner i Byparken ved Kulturhuset, Skanderborg Kulturskoles spændende projekt ”Rethink Folk Music”, som involverer museer og kulturskoler fra flere europæiske lande og som kulminerer med offentlige koncerter på Himmelbjerget, Demokratistafetten, med involvering af bl.a. Skanderborg Bibliotek og meget meget mere.

Programmet for Aarhus 2017 er trykt i en blå bog på tykkelse og tyngde med en gammeldags telefonbog, og næppe nogen når det hele. Men det er skønt at kunne fortælle alle gæsterne, at der altid er noget på færde i Søhøjlandet – og at 2017 bliver endnu mere mangfoldigt, musikalsk og medrivende.

Læs mere om alt dette og om ”Musik og små spillesteder”, ”Nye bevægelsesformer”, ”Kulturvandringer i Galten” og ”Børn/arkitektur” på www.visitskanderborg.dk under begivenheder.