Øl skal smage af humle, malt og godt håndværk

Klosterbryggeriet har 10 års jubilæum og er aktuel med både jubilæums- og vikinge-øl

Der er mange spændende smagsvarianter i de smukke flasker fra Klosterbryggeriet ved Stilling Sø. Men et har de tilfælles: De smager af velbrygget øl, af malt og humle. Det gælder også de to nye varianter, som markerer henholdsvis bryggeriets jubilæum og eSCAPE-eventen ved vikingegraven i Fregerslev.

Netop i disse dage er det ti år siden brygger Poul Erik Palm og museumsinspektør Lene Mollerup fra Øm Kloster sammen kunne lancere de første øl fra Klosterbryggeriet. Etiketterne bar – og en del bærer stadig – en grundplan over Øm Kloster. De tusindvis af øl, der siden er solgt fra specialbutikker over hele landet, har tilsammen indbragt museet omkring en halv million kroner. Og det gode samarbejde fortsætter ufortrødent: Lørdag 30. juni lanceres øllen ”Vikingen fra Fregerslev”, når museet sammen med VisitSkanderborg og Skanderborg Kommunes Kunstråd alias eSCAPE kalder til kunst-workshop for alle i Fregerslev. Her afslørede arkæologiske udgravninger sidste år helt unikke fund, der vidnede om, at en betydende mand og hans hest her fandt deres sidste hvilested. Bl.a. fandt museets arkæologer en meget fornem, forgyldt selesamler fra hestens seletøj.

  • Inspireret af vikingen og fundene har vi brygget en øl i en smuk kobber-gylden nuance. Det er en frisk og frugtig undergæret øl på ca. 6 pct. alkohol, og den danner en smuk skumkrone, når man hælder den op i glasset, fortæller bryggerfamilien, der ud over Poul Erik består af hustruen Kisse og tre børn og to svigerbørn. Især døtrene Signe og Ann Linn er dagligt involveret i bryggeriets drift, som henholdsvis blæksprutte i salg/administration og som etikette design mm.

Det er anden gang, den opfindsomme brygger skaber en event-øl til museet. Den første var Sorte Alken, som blev lanceret i forbindelse med åbningen af udstillingen ”Mosens gåde” på museet i Adelgade.

  • Her kom inspirationen fra den sorte mosejord, så der var skruet op for både humlen og styrken og de mørke undertoner af lakrids, fortæller Poul Erik Palm, der også kan fortælle at Sorte Alken nu er en af de bedst sælgende øltyper i sortimentet.

Alle Klosterbryggeriets øl-typer bliver udtænkt på adressen ved Stilling Sø og siden brygget i kedler på danske mikrobryggerier, hvor kvalitet og rammer er i orden. Ofte indgår der både humle, honning og urter fra Øm Kloster i brygget, men bryggeren fastholder, at øl først og fremmest skal smage af malt og humle. Godt, velbrygget øl.

Selv har han beskæftiget sig med i øl i næsten fyrre år – først som meget ung indehaver af en ølvogn og siden som depotbestyrer og salgschef – så han ved nok, hvad han snakker om.

Både Klosterøllerne og bryggeriets saftprodukter ”Mosters” forhandles i Skanderborg Museums afdelinger plus i udvalgte specialforretninger over hele landet.  mapu