Kulturoplevelser og gode historier

Historierne om Anden Verdenskrig, besættelsen og Luftwaffes aktiviteter i Skanderborg bliver nærværende og vedkommende, når man besøger Skanderborg Bunkerne ude i Dyrehaven. På Øm Kloster Museum ved Mossø’s smukke bred kan man blive meget klogere på munkenes tyste og monotone hverdag, og i den righoldige klosterhave kan man slentre rundt blandt helbredende urter – også af den giftige slags! På museet på Adelgade får man en smuk indsigt i ”Modeskaberen bag kulissen” om bysbarnet Holger Blom, og på Gl. Rye Mølle vises en tankevækkende udstilling med titlen ”Kunst bag pigtråd” om flygtningelejren på den nærliggende flyveplads.

De kulturhistorie-interesserede har med andre ord masser af gode oplevelser at vælge imellem på de her kanter. Og både museets og turistforeningens historiefortællere går gerne i spidsen for en guidet tur i den gamle købstad Skanderborg, i Ry eller ude i landskabet. På Himmelbjerget tager journalist og historiefortæller Bjarne Jensen eksempelvis hver mandag aften i juli feriefolket med på en rejse tilbage i bjergets spændende historie. Læs mere om det på www.visitskanderborg.dk

Går kultur-lysten mere i retning af kunst og kunsthåndværk går man heller ikke forgæves. Gallerier og værksteder i Søhøjlandet – både store og små – har åbne døre, Kulturhuset i Skanderborg har ofte kunstudstillinger i foyeren og helt sikkert er det, at de kunst-glade skal sætte tid af til et besøg på ARoS Aarhus Kunstmuseum, inklusive en gåtur i Olafur Eliassons spektakulære, 150 meters lange regnbue (Your rainbow panorama).

At finde kulturoplevelser i sommerlandet er med andre ord ingen kunst.

God fornøjelse.

Af turistchef Marianne Purup, VisitSkanderborg
Sommerklumme nr. 6 til Uge-Bladet (Skanderborg Kommune) – Uge 31