Himmelsk vandring og historisk bytur

Livet leves allerbedst til fods. Sådan har jeg det, og sådan er der rigtig mange naturelskere, der har det. Med traveskoene på og forsyninger i rygsækken kan man tilbringe de mest vidunderlige timer derude under åben himmel. Med tid til at lytte, snuse, nyde, kigge…

Skønnere udsigter end dem, man oplever på Himmelbjergruten, findes næppe i hele Danmark. Ruten, der forbinder Silkeborg og Ry rundt om søerne, er mere end 40 km lang, så selv for dem med de gode ben, kan det være en god idé at bide den over i to. Så er der også tid til frokost og funderinger undervejs.

Tag f.eks. toget til Silkeborg og gå nord om søerne til Ry. Her kan I indlogere jer på et af hotellerne eller B&B’erne og næste dag være frisk til at tage ruten syd om søerne via Himmelbjerget. ”En himmelsk vandring” er den blevet kaldt. Og det er ikke helt lyw. Hent et kort på visitskanderborg.dk eller få den trykte udgave på en af turistinfoerne.

En helt anderledes oplevelse får I, hvis I går en slentretur i det historiske Skanderborg. Start f.eks. turen på Torvet foran den gamle politistation og gå op til Borgergade med de mange gamle huse og købmandsgårde. Flere af gadens bygninger er opført af sten fra Skanderborg Slot, som blev revet ned i 1767. Kig endelig inden for på Museet på Adelgade, som lige nu viser udstillingen, ”Modeskaberen bag kulissen”, om det berømte bysbarn Holger Blom.

Et besøg på Slotsholmen, hvor først den middelalderlige borg og siden Skanderborg Slot lå, er et must og det samme er den smukke Skanderborg Slotskirke. Fortsæt over vejen i retning mod Dyrehaven og Hotel Skanderborghus – måske er det blevet kaffetid? – og ned til Guldbryllupsanlægget med den fine skulptur Våren, som stammer fra landsudstillingen i 1937. Og gå evt. en tur ad den helt eventyrlige ”Sumpsti”.

Af sti, af sted. God tur.

Af turistchef Marianne Purup, VisitSkanderborg
Sommerklumme nr. 7 til Uge-Bladet (Skanderborg Kommune) – Uge 32