Kunst og kaffe, ude og inde

Søhøjlandet har siden det 19. århundrede været tilholdssted for mange kunstnere og kreative sjæle, der bliver tiltrukket af det smukke landskab og roen i naturen. Og heldigvis for det! Deres tilstedeværelse kan nemlig mærkes den dag i dag i form af adskillige spændende gallerier og kunstudstillinger. Rundt i Skanderborg Kommune er der et mylder af små og store gallerier med kunst, skulpturer og brugskunst, og mange steder åbner kunstnerne gerne deres atelierdøre for gæster.

Et besøg hos Galleri Art Expo, der ligger i skønne omgivelser ved Stilling Sø, er et must, for her udstiller Sara Høi (selv udøvende kunstner) værker af omkring 60 forskellige kunstnere.  ”Galleriet er et åndehul, hvor kunsten er mangfoldig og får plads”, siger indehaveren selv. Hun har for resten altid kaffe på kanden til vejfarende gæster.

Også Midtjyllands Kunst Center (MKC) i Bryrup er et slaraffenland for kunstelskere.  Det store, internationale kunstcenter råder over 8.000 kunstværker, har over 120 kunstnere fra mere end 20 lande tilknyttet og er absolut et besøg værd.

På en tur rundt om Mossø er det værd at besøge den lille butik X og Tværs i Alken, hvor der er skandinavisk brugskunst på hylderne, Galleri Mossøhus hvor Helle Guldsten udstiller eventyrlige malerier og Butik Sofi, som lokker med brugskunst og herlige gavesager.

I Nr. Vissing kan man beundre hånddrejet lertøj med sjæl hos Gertrud Berg Keramik, og i Gl. Rye kan man lade sig inspirere i skulpturhaven ved De Kreative Mellemrum og bl.a. se de flotteste mosaikker.

Kunst under åben himmel finder man f.eks. i Galten, hvor ”SkulpturBy Galten” inviterer til gåtur blandt 13 spændende kunstværker udstillet i byens rum. Udstillingen er skabt i samarbejde med Dansk Billedhuggersamfund og kan opleves frem til sidst i september.

I Ry kan man opleve både malerier, skulpturer og venligt værtskab hos Galleri Bakkehuset og i Skanderborg er det en god idé at kigge indenfor i Kulturhuset, hvor der året igennem er skiftende udstillinger.

Danmarks to mindste gallerier ligger for resten i Mesing – Convoj og Det andet Galleri – og tilhører kunstneren Thomas Andersson, der har et vidunderskævt livssyn. Kør forbi og lad jer overraske.

Læs mere på visitskanderborg.dk

Af Marianne Purup
Klumme til Uge-Bladet (uge 31) – Sommer i Søhøjlandet 2017